Το Αποτύπωμα Άνθρακα αποτελεί τον πιο διαδεδομένο δείκτη συμβολής μιας δραστηριότητας στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Το Αποτύπωμα Άνθρακα αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τη καθοδήγηση σχετικών πολιτικών που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και επομένως ο υπολογισμός του τόσο σε διεθνές, εθνικό όσο και περιφερειακό επίπεδο είναι απαραίτητος.
Στόχος του έργου είναι η ποσοτικοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της καλλιέργειας μήλου ως προς τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με σκοπό πρωτίστως τη μείωσή του και σε δεύτερο βαθμό την υιοθέτηση δράσεων και πρακτικών που επιτυγχάνουν το μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ή/και την προσαρμογή σε αυτές. Η μέτρηση του ανθρακικού αποτυπώματος προκύπτει από τις διεργασίες παραγωγής ενός προϊόντος, από τον αγρό μέχρι και το σημείο παράδοσης για αποθήκευση, αποτελώντας ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τόσο στην κατανόηση όσο και στην αντιμετώπισή του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.
1o στάδιο |
Καθορισμός της περιοχής και των αγροτεμαχίων (συλλογή δεδομένων). |
2ο στάδιο |
Ανάπτυξη υποδομής τροφοδότησης και μετατροπής των πρωτογενών δεδομένων σε αποτελέσματα. Τόσο τα αποτελέσματα του Αποτυπώματος Άνθρακα όσο και τα περιβαλλοντικά φορτία απεικονίζονται ψηφιακά. |
3ο στάδιο |
Τα εργαλεία και οι τεχνολογίες που αξιοποιήθηκαν όσο και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τον υπολογισμό του Αποτυπώματος Άνθρακα ενσωματώνονται υπό τη μορφή ενός ενιαίου συστήματος. |
4ο στάδιο |
Πρότασεις για πρακτικές μείωσης του Αποτυπώματος άνθρακα και αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. |
Το Afoot ως έργο έχει την ειδοποιό διαφορά πως εκτός από τον υπολογισμό του συνόλου των εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου στο επίπεδο της γεωργικής πρακτικής μέσω της Ανάλυσης Κύκλου Ζωής, ενσωματώνει και την εκπαίδευση και διάδοση πρακτικών στους τελικούς χρήστες· πρακτικών που δύναται να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της εμπλοκής διαφορετικών φορέων όπως είναι τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα ερευνητικά κέντρα και οι συμβουλευτικές επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε αυτό το έργο, ενώ η συμμετοχή των τελικών χρηστών που είναι γεωργοί επισφραγίζεται από την εμπλοκή του Συνεταιρισμού της Ζαγοράς.
Συγκεράζοντας το γνωστικό αντικείμενο και τις δεξιότητες που κατέχει το εκάστοτε μέλος της Επιχειρησιακής Ομάδας γίνεται σαφής προς τους παραγωγούς η κατανόηση της συμβολής καθεμιάς καλλιεργητικής διεργασίας στις εκπομπές CO2 ή στην αποθήκευση/εξοικονόμηση διοξειδίου του άνθρακα.
Συνεπώς, οι γεωργοί αποκτούν στην πράξη τη καλύτερη δυνατή γνώση των πηγών και των ποσοτήτων των εκπομπών καθώς και των δυνατοτήτων αντιστάθμισης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από τις καλλιεργητικές τους διεργασίες.